Skip to content

Czas na rybę!

W dniu 18.05.2021r. w Prudniku odbyły się warsztaty poświęcone propagowaniu i promocji ryb w codziennym żywieniu. Szkolenie zorganizowała Rybacka Lokalna Grupa Działania Opolszczyzna. Dostępność ryb nie zawsze jest prosta. dlatego warto stawiać na produkty lokalne. Jak się okazało sposoby przyrządzania ryb wcale nie muszą być żmudne i trudne, a ich atrakcyjność jako element dania jest bardzo wysoka. Spożywanie ryb jest zdrowe, ponieważ są one źródłem pełnowartościowego białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i innych składników.
W warsztatach udział wzięły Elżbieta Juszczak, Ewa Wysocka i Bernadetta Chrzanowicz-Wistuba, Uczestnicy szkolenia filetowali karpia i pstrąga oraz sporządzali następujące dania: zupę rybną, burgery rybne, kąski rybne, koftę, salsę i inne dania. Spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze.
We wrześniu planujemy przeprowadzenie warsztatów dla uczniów z przyrządzania potraw z ryb, które poprowadzi szef kuchni Kamil Klekowski. ,
Back To Top