Skip to content

Wojewódzki Dzień Szefa Kuchni

Jako jedna z 10 szkół w województwie opolskim uczniowie klas gastronomicznych brali udział w obchodach Wojewódzkiego Dnia Szefa Kuchni. We wtorek klasa III G4 pod kierunkiem Ewy Wysockiej przygotowywała potrawy z ziemniaków: babkę ziemniaczaną, placki ziemniaczane z pieczarkami, ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym, a następnie tych potraw mogli spróbować uczniowie pozostałych klas oraz pracownicy szkoły.

W czwartek klasa IIIG5 pod kierunkiem pani Elżbiety Juszczak zaprosiła uczniów klasy III z SP nr 2 w Głubczycach na warsztaty kulinarne. Pierwsze kroki uczniowie edukacji wczesnoszkolnej skierowali do pani Bernadetty Chrzanowicz-Wistuby, która zaprezentowała krótkie informacje na temat zdrowego żywienia. Młodsi koledzy i koleżanki pod okiem przyszłych gastronomów przygotowali: pieczone ziemniaki z pieczarkami i serem żółtym, formowali ziemniaczane kotleciki, frytki z ziemniaków i batatów oraz wycinali sprężynki z ziemniaków, które następnie zostały upieczone. Na deser dekorowali wcześniej przygotowane cake popsy oraz zdrowe marchewkowe muffinki. Oczywiście nie mogło się obyć bez degustacji, a własnoręcznie przygotowane dania wszystkim smakowały. Na koniec z rąk dyrektora najmłodsi kucharze otrzymali dyplomy Szefa Kuchni.

Patronat medialny nad imprezą objęły: Radio Opole, Nowa Trybuna Opolska oraz TVP3 Opole.

Back To Top